2021-04-01 08:52:45

Izrada uskrsnoga kruha na tradicijski i suvremeni način

Od 10. do 27. ožujka učenici 3.a razreda iz Vrpolja te 3.c razreda iz Starih Perkovaca sudjelovali su u projektu Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova

Naziv projekta je Izrada uskrsnoga kruha na tradicijski i suvremeni način. Cilj projekta je vidjeti i doživjeti kako se izrađuje uskrsni kruh u svim krajevima svijeta gdje žive Hrvati. Rezultat projekta je mirisna i ukusna zbirka uskrsnog kruha, zajednički video sa svim konačnim proizvodima te knjižica u kojoj će se sakupiti svi recepti i fotografije snimljenih kruhova koji su izrađeni s učenicima.

Prije nego je krenula sama izrada bilo je važno pronaći nekoga tko zna na koji način se u pojedinom selu pekao kruh, kako se ukrašavao i kakva je bila njegova svrha. Tradicionalan Vrpoljački kruh ispekla je baka Katica Ančić, a uskrsni kruh Starih Perkovaca ispekli su članovi obitelji Andrije i Marije Zmaić. Sam postupak izrade sniman je i fotografiran što je služilo za izradu PPT prezentacije.

Ispečeni kruh učiteljice su donijele u školu te zajedno s učenicima porazgovarale o sastojcima potrebnim za pečenje kruha, samoj izradi te namjeni uskrsnog kruha u našim selima. Na kraju su učenici sami zapisivali recept, postupak izrade, izrađivali umne mape te crtali prethodno ispečeni kruh. Uživali su u izgledu i mirisu domaćeg kruha.

Projekt „Izrada uskrsnoga kruha na tradicijski i suvremeni način“ i brošura su 27.ožujka predstavljeni na Đakovačkom korzu. U izlogu Kuće Reichsmann postavljena je izložba uskrsnih kruhova i pogača koju možete pogledati u tjednu od 29.ožujka do 4.travnja.

 

Učiteljica Ivana Petrović Ačaj

Proces izrade Vrpoljačkog kruha

Proces izrade Perkovačkog kruha

Izložba

 


Osnovna škola "Ivan Meštrović" Vrpolje