preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ivan Meštrović" Vrpolje

Članak u Posavskoj Hrvatskoj

Objavljeno u Posavskoj Hrvatskoj u petak, 1. svibnja 2015.


Fotografije prije-poslije


Saniranje divljeg odlagališta

U dva dana učenici 5.a i njihovi roditelji očistili dio divljeg odlagališta

Glavni je cilj eko-projekta Od divljeg odlagališta do izletišta pokretanje saniranja divljeg odlagališta u blizini škole na Močilnom. Više o projektu i aktivnostima koje su se provodile u sklopu projekta pročitajte na mrežnoj stranici škole.

Uz dopuštenje načelnice Ankice Zmaić isplanirana je akcija čišćenja dijela odlagališta. Na međunarodni Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2015. provedena je prva etapa čišćenja. Učenici 5.a, njihovi roditelji i razrednica Irena Flidr na Močilnom su proveli 3 sata skupljajući otpad. Plastiku, staklo, igračke, odjeću, obuću, građevinski materijal i mnoštvo drugog otpada nakupljanog godinama, tovarili su u kontejner koji je ustupio Runolist d.o.o. Akciji se pridružio i ravnatelj škole Miroslav Zmaić.

 

 

Nakon što su učenici i roditelji napunili kontejner i obavili sve što se moglo lopatama, vilama, grabljama, kolicima i traktorom, odlučili su potražiti pomoć mještana kako bi uklonili teške komade betona i poravnali očišćeni dio. Gospodin Zvonimir Kulaš i Zoran Pejić priskočili su u pomoć svojim strojevima te je akcija uspješno nastavljena 23. travnja. Postavljen je znak zabrane odlaganja otpada, napravljena je i postavljena drvena klupa te dva koša za smeće. Umorni i zadovoljni obavljenim poslom, vrijedni sudionici akcije postavili su stative i zaigrali nogomet.

Divlje odlagalište uistinu počinje nalikovati izletištu. Nadamo se da će učenici naše škole i mještani poštivati uloženi trud i ne bacati otpad na Močilno.

 

 

Više fotografija pogledajte u Foto-galeriji u albumu Saniranje otpada na Močilnom.


Izrada znaka zabrane odlaganja otpada

Učenici 5.a razreda izradili su u utorak, 21. travnja 2015. znak zabrane odlaganja otpada. Ova aktivnost provodi se u sklopu projekta od Divljeg odlagališta do izletišta s ciljem saniranja divljeg odlagališta u blizini škole. Više o projektu možete pronaći na mrežnoj stranici škole http://os-imestrovic-vrpolje.skole.hr/skola/projekti

Učiteljica Magdalena Mikulić pomogla je učenicima i posudila im svoj alat. Uputila ih je u rukovanje glodalicom. Nakon nekoliko pokušaja, uslijedilo je urezivanje slova u drvenu ploču i bojenje. Tijek rada i konačan rezultat pogledajte u našoj Foto-galeriji u albumu Izrada znaka.

Mateo Šumanovac, 5.a

 


Eko-radionica

Dana 25. ožujka, u 15 sati u našoj su školi učenici 5.a razreda i njihova učiteljica Irena Flidr priredili kratku prezentaciju i radionicu o očuvanju okoliša. U radionici su sudjelovali učenici razredne nastave, učiteljice Milica Zetović i Iva Vukadin. Učenici su 5.a najprije predstavili svoj projekt Od divljeg odlagališta do izletišta čiji je cilj pokrenuti saniranje divljeg odlagališta u blizini škole. Potom su ponovili pojmove otpad, smeće, deponij, gospodarenje otpadom i recikliranje.

                                                                      

Učenici 5.a u ulozi predavača

Koliko su učenici zapamtili o razvrstavanju otpada u spremnike, provjerili su tako što su učenici dobili zadatak razvrstati otpad iz vrećica (staklena boca, stari mobitel, baterija, plastična boca, stari časopis i sl.) u improvizirane spremnike. Nakon uspješno obavljenog zadatka, posavjetovali su ih kako mogu pridonijeti očuvanju okoliša.

 

Poslije predavanja učenici 5. a su uz pomoć učiteljice Irene uputili sudionike u izradu cvjetova, gladnih morskih pasa, flipera i automobila od recikliranog materijala. Što su izradili, možete pogledati ovaj tjedan u predvorju škole. Nakon izložbe, eko-igračke preselit će se u učionice razredne nastave. Naposljetku su mlađi učenici na papiriće ispisivali svoje dojmove. Gotovo su svi istaknuli da su naučili nešto novo. Radionica je završila u 17 sati. Više o projektu Od divljeg odlagališta do izletišta pronađite u lijevom izborniku O školi --> Projekti ili kliknite na poveznicu http://os-imestrovic-vrpolje.skole.hr/skola/projekti.

Novinar Pavao Petrović, 6. b

 

Više fotografija pogledajte u Foto-galeriji u albumu Eko-radionica.


Mali ekolozi-velike nagrade

Udruga Bioteka i trgovački lanac Emmezeta organizirali su nagradni natječaj Mali ekolozi - velike nagrade. Zadatak je bio osmisliti novi projekt vezan uz zaštitu okoliša i prirode u školi i/ili sredini u kojoj se nalazi. Učitelji mogu malo pomoći, ali školarci trebaju većinu posla obaviti sami. Prvi krug natječaja, čije su prijave trebale stići do 23. prosinca 2014., obuhvaćao je razradu ideje eko-projekta kojeg se želi provesti. Učenici 5.a razreda upoznali su razrednicu Irenu Flidr s projektom te joj predložili saniranje divljeg odlagališta u blizini škole. Učiteljica je pristala podržati učenike i prihvatila njihovu zamolbu da im bude mentorica. Učenici su predložili niz aktivnosti koje žele ostvariti te imenovali učenicu Ivu Maglić voditeljicom projekta. Roditelji su podržali učenike i potpisali suglasnost o sudjelovanju u projektu. Uz učiteljičinu pomoć petaši su poslali prijavu i 20. siječnja saznali da su prošli u drugi krug natječaja. Sve škole koje su prošle u drugi krug moraju provesti projekt i poslati dokumentaciju do 4. svibnja.

Izdvajamo najvažnije informacije o projektu Od divljeg odlagališta do izletišta.

Cilj: Pokrenuti saniranje divljeg odlagališta u blizini škole.

Svrha: Osvijestiti učenike i mještane o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada; poticati suradničko učenje.

Aktivnosti:

  • Utvrđivanje početnog stanja – odlazak na odlagalište, fotografiranje, bilježenje vrsta otpada
  • Posjet načelnici – predstavljanje projekta
  • Obilazak ustanova općine/ županije nadležnih za saniranje otpada i pisanje dopisa (veterinarska stanica, poduzeće za skupljanje, odvoz i odlaganje komunalnog otpada) i pozivanje na suradnju
  • Izrada znaka zabrane odlaganja otpada
  • Održavanje radionice za učenike mlađe školske dobi (1.-4. razred) o recikliranju, skupljanju i zbrinjavanju otpada
  • Akcija saniranja otpada – uključiti navedene institucije, druge učenike, učitelje i roditelje
  • Pisana obavijest mještanima o provođenju akcije, zabrani odlaganja otpada te upućivanje na mjesta na kojima je to dopušteno
  • Objavljivanje aktivnosti vezanih za projekt na mrežnim stranicama škole – novinarske vrste
  • Predstavljanje projekta na roditeljskom sastanku
  • Samoprocjena rada na projektu – evaluacijski listić

 

Koje su sve škole prošle u drugi krug, saznajte klikom na poveznicu.

http://www.bioteka.hr/modules/uradisam/article.php?storyid=49

Josipa Jakim, 5. a


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Virtualna knjižnica

Školski list

 Kad zvoni

                     

Anketa
Koliko često posjećujete našu web stranicu?

Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 1. 2015.

Ukupno: 148405
Danas: 2
Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ivan Meštrović" Vrpolje / Bana Josipa Jelačića 50, HR-35210 Vrpolje / os-imestrovic-vrpolje.skole.hr / ured@os-imestrovic-vrpolje.skole.hr
preskoči na navigaciju